Traditionele zeilen

 

Traditionele en platbodemzeilen

 

 

In het begin van de vorige eeuw had Volendam een indrukwekkende vloot van houten zeilschepen. Weer of geen weer, de vissers moesten de zee op want er moest brood op de plank komen. Sterke en betrouwbare zeilen waren letterlijk van levensbelang. Hier ligt de oorsprong van Zeilmakerij Schokker Volendam. Al onze zeilen worden niet in het buitenland, maar nog altijd aan de haven in Volendam ontworpen en geproduceerd.

 

 

Zeilen met een optimale vorm en perfecte zeileigenschappen op basis van de laatste technologische ontwikkelingen, de beste materialen en het vakmanschap van onze mensen. Herkenbaar door degelijkheid en een sublieme afwerking die herkenbaar is aan kleine maar zeer belangrijke details. Hiermee verwerven wij al ruim 100 jaar het respect van de kenner en de passie van de ware liefhebber.

 

 

Het maken van traditionele zeilen en met name het ambachtelijk afwerken hiervan heeft zich van generatie op generatie diep in onze genen genesteld. Onze zeilmakers gaan respectvol om met de unieke traditie die ons land op dit gebied heeft. Tradities en een jarenlange ervaring mogen echter nooit leiden tot verstarde denkpatronen en vastgeroeste gewoontes. Wij blijven altijd innovatief en kritisch maar steeds met het accent op degelijkheid én een lange levensduur.

 

 

Onze zeilmakers laten hun vakmanschap en liefde voor het zeilen in hun werk tot uitdrukking komen. Als geen ander beschikken zij over de steeds schaarser wordende, specifieke vakkennis, creativiteit en mentaliteit. Bij Zeilmakerij Schokker Volendam neemt u uw nieuwe zeil dan ook in ontvangst van de makers zelf en dat wordt in Nederland steeds meer een zeldzaamheid.

 

 

Het is voor u de garantie dat er uitsluitend topkwaliteit wordt geleverd en dat het met de service altijd goed zit. Omdat we met elk afgeleverd zeil onze zorgvuldig opgebouwde reputatie willen waarmaken en omdat er voor ons ook veel op het spel staat: Zeilmakerij Schokker Volendam heeft immers een hele goede naam te verliezen…..

 

Hoogwaardige ontwerp en snijtechniek:

Al onze zeilen en zeker ook de rond- en platbodemzeilen worden met behulp van de computer ontworpen en vervolgens gesneden op onze thermische snijplotter. Ongeacht van welk doek het zeil wordt gemaakt, de vorm van het zeil is altijd perfect. Is het materiaal niet thermisch te snijden dan worden de banen alleen geplot en daarna handmatig uitgesneden. De banen worden vervolgens gelijmd en daarna gestikt.

Meer informatie hierover vind u onder de knop Meten, ontwerp en productie aan de linkerkant van het scherm.

 


 

Welke soorten zeildoek zijn er voor rond- en platbodemzeilen?

De meeste rond- en platbodemzeilen worden tegenwoordig van dacron gemaakt. Het heeft veel voordelen ten opzichte van het vroeger gebruikelijke en nu vrijwel niet meer te leveren katoendoek: minder gewicht, geen krimp, weinig rek, minder vervorming, minder vochtopname en het rot niet.

Wilt u geen dacron maar een materiaal met een traditionele katoenachtige uitstraling? Dan is Clipper Canvas het doek voor u. Clipper Canvas wordt op de oude Engelse katoenweefgetouwen gemaakt van polyestergarens. Het lijkt niet alleen sprekend op katoendoek, het voelt ook hetzelfde aan. Bovendien is het thermisch te snijden op onze snijplotter, dus de optimale vorm van uw zeil is gegarandeerd.

Zie de knop Baanpatroon en zeildoek aan de linkerkant van het scherm. Hier vindt u informatie over dacron, laminaatzeildoek en Clipper Canvas.

 

 

Baanpatroon en baanbreedte van rond en platbodemzeilen

Hoewel tegenwoordig met de digitale technieken en de steeds betere zeildoeksoorten elk baanpatroon bespreekbaar en mogelijk is worden rond en platbodemzeilen over het algemeen in vertikaal baanpatroon gesneden. Ook wel “staande banen” genoemd.

 

Wat zeilt er zoal met onze traditionele zeilen?

Hieronder vindt u een aantal links naar websites van traditionele schepen met Schokker Volendam zeilen.

Klik op de naam en u komt op de website. Als u de website verlaat komt u automatisch terug op onze site en op deze pagina.

 

Faraoboot Sobek, een schip als ode aan de egyptische farao's.

Vrouwe Gerdina van Egasail zeiltochten.

Avanti Charter, meerdere schepen van zeilen voorzien.

VD 10 franciscus Xaverius, een varend monument.

Shpountz 38 40 Anna Margaretha van Ricco Veltkamp

 

Fotogalerij van door Schokker Volendam gemaakte traditonele zeilen:

 

 

Afbeelding hierboven: Sloep gebouwd door Piet Bouhuis / Durgerdam 

 

 

 

 

Afbeelding hierboven: Carrina

 

 

 

Afbeelding hierboven: Elisabeth Louw

 

 

 

Afbeelding hierboven: Verwondering 

 

 

Afbeelding hierboven: Faraoboot met pyramide op de achtergrond, ook toen al met zeilen van Zeilmakerij Schokker Volendam

 

 

 

 

 

 

5 afbeeldingen hierboven: Shpountz 38-40 "Anna Margaretha" van Ricco Veltkamp.
Zeilen gemaakt van Contender Classic Light Cream. Banen met bruin garen gestikt. Traditioneel afgewerkt.
Voor meer informatie over dit schip zie de website: www.shpountz.nl

 

 

Afbeelding hierboven: Zo houdt Zeilmakerij Schokker Volendam een oogje in het zeil

 

Afb hierboven: Wantij, gebouwd door Scheepstimmerwerf Peter Schouten in Kortenhoef. Zeilen gemaakt van bruin Clipper Canvas en op de traditionele manier met de hand gelijkt en afgewerkt. 

Afb hierboven: Houten Kwak VD 241.

      

2 x  afb hierboven: Houten Kwak VD 84 met nieuwe fok en grootzeil.

Afbeelding hierboven: De VN 28 van dhr Ton Vos. Zeilen gemaakt in 2021

 

    

2 afbeeldingen hierboven: in 2001 de zeilen gemaakt voor de "NINA" een schip van de conquistadors in opdracht van Atlantic Productions / the learning channel.
Producer: Nick Jones. Sorry voor de slechte fotokwaliteit, we zijn op zoek naar scherpere foto's.
Voor meer informatie zie de website: www.atlanticproductions.tv/productions/concuistadors

 

Afbeelding hierboven: Grootzeil, fok en kluiver gemaakt van wit Contender Fibercon AP voor de Wantij 26 "Bonte" van dhr van Ojen in 2021.

 

 

 

 
To top