Achterlijk genua aangetast

Is het achterlijk van uw reefgenua aangetast door UV?

Als het opgerolde voorzeil niet is beschermd door een UV baan of een hoes dan wordt het achterlijk van het zeil door UV straling aangetast. Dat gaat sneller dan u denkt en vooral laminaatdoeken kunnen slecht tegen de zon. Ook op een bestaand zeil, van elk fabrikaat, kunnen wij een UV baan in kleur naar keuze aanbrengen. Kijk daarvoor in het hoofdmenu onder de knop "Huiken en hoezen" en vervolgens onder de knop "Rolfokhoes en UV strook".  Als u merkt dat het achterste deel van het zeil gaat verkleuren of als er breuklijnen of kleine scheurtjes zichtbaar worden is het vaak al te laat. Het achterlijk heeft dan al teveel zon uren te verduren gekregen en is te zwak geworden om er nog een UV baan op te maken. 

Afbeelding 1 hierboven: Door UV aangetast achterlijk, de breuklijnen zijn duidelijk zichtbaar.
De tape op het achterlijk is al diverse malen vastgestikt maar het zal niet lang meer duren voordat de tape er in zijn geheel afscheurt.



Afbeelding 2 hierboven: De achterzoom (tape) is al in vertikale richting aan het afscheuren.
Bij deze reefgenua is het gehele achterlijk over een een breedte van ongeveer 20 cm sterk door UV aangetast en is ook in horizontale richting al aan het inscheuren. Ook een deel van het onderlijk is aangetast. Als de scheurtjes in het achterlijk door een windvlaag even goed "doorzetten" is de kans groot dat het zeil over de hele breedte doormidden scheurt. 

En nu?

Het rotte deel vervangen door een strook nieuw doek is practisch onmogelijk en wij raden het sterk af. Er treden altijd rekverschillen op tussen het oude en het nieuwe doek. De enige remedie is het wegsnijden (amputeren) van het aangetaste deel van het zeil. Afhankelijk van het aangetaste deel zal dit in de meeste gevallen een strook van circa 20 tot 30 cm van het achterlijk en circa 15 cm van het onderlijk zijn. We spannen het zeil, eventueel samen met u, uit over onze zeilvloer en bekijken tot hoever het zeil is aangetast en hoeveel er moet worden geamputeerd. 



Afbeelding 3 hierboven: De schade blijft beperkt want van deze relatief grote reefgenua hoeft maar een smal strookje van het achterlijk te worden geamputeerd. In het hogere deel van het zeil hoeft zelfs nog minder te worden weggesneden zodat het niet nodig is om het voorlijk in te korten. Het onderlijk is nog in goede staat.




Afbeelding 4 hierboven: Het achterlijk van deze reefgenua is behoorlijk aangetast maar het onderlijk is nog redelijk. De geamputeerde strook heeft bij de schoothoek een breedte van 22 cm en in de top 12 cm. Door de amputatie wordt ook het voorlijk wat korter maar dat vullen we in de top weer aan met een kleine strop. Dit voorkomt dat de val om het voorstagprofiel slaat bij het in/uitrollen van het zeil.

Afbeelding 5 hierboven: De schoothoekversterking is weer opgebouwd. Het weggesneden schootoog is weer nieuw ingeperst, versterkt met trekband en netjes afgewerkt. Langs het hele achterlijk is een nieuwe zoom (dacrontape) aangebracht met daarin een reguleerlijntje (trimlijn) met klem en opbergzakje.

Afbeelding 6 hierboven: Let op de keurig uitgestrookte, mooie holle vorm van het achterlijk met nieuwe dacrontape en nieuw opgebouwde schoothoek. Van de hele operatie hoeft het zeil niet slechter te worden, in veel gevallen wordt het er zelfs beter van. Vaak is het achterlijk in de loop der tijd de optimale vorm verloren of te ruim geworden waardoor het klappert. Een hele grote reefgenua is bovendien niet altijd het optimale voorzeil. Reefgenua's maken wij tegenwoordig maximaal 125%. Oudere reefgenua's zijn niet zelden 150% of nog groter. Het zeil wat verkleinen is dan niet het ergste wat u kan overkomen.



Afbeelding 7 hierboven: Het aangetaste deel is weggesneden en de nieuwe achterlijktape is geplakt. Hierna wordt de tape vasgestikt en de reguleerlijn (trimlijn) aangebracht. 

Afbeelding 8 hierboven: Uiteraard kan er, na amputatie, alsnog een UV baan op uw reefgenua of fok worden aangebracht.

Opties ter overweging:

  • Ik laat het rotte deel van mijn voorzeil amputeren en laat er geen UV baan opzetten. Het zeil is mij dat niet meer waard en als het nu nog een paar seizoenen meegaat vind ik het best.  
  • Ik laat het rotte deel van mijn voorzeil amputeren en ga mijn rolfokhoes wat vaker gebruiken. Ik koop een nieuwe rolfokhoes of ik berg het zeil binnen in de boot op als ik in de haven lig.
  • Ik laat het rotte deel van mijn voorzeil amputeren en overleg met Schokker of het zeil het nog waard is om er een UV baan op te laten aanbrengen, is dat het geval dan kunt u kiezen uit een groot aantal kleuren. 

Voor meer informatie over UV bescherming en rolfokhoezen: Zie de knop "Huiken en Hoezen" in het hoofdmenu. Kies daarna "Rolfokhoes en UV strook".

Wanneer kan het?

U kunt uw zeilen het hele jaar bij ons aanleveren, zie de knop "openingstijden" in het hoofdmenu. Het najaar / de winter is echter bij uitstek de periode om dit soort klussen bij ons aan te bieden. Tijdens het zeilseizoen kan het natuurlijk ook maar hebben wij meer drukte en kan de levertijd soms aardig oplopen. 

 

 

 
To top