Reinigings en onderhoudsmiddelen

 

 

Zelf mijn jachtzeilen schoonmaken

 

Zeilen hebben veel te lijden van vervuiling uit de lucht door zout, vogels, spinnen, insecten enz. Dit is meestal eenvoudig te schoon te maken met water en zeep. Tijdens het seizoen is het raadzaam om de zeilen regelmatig af te spoelen met schoon water om vuil, stof en vooral  zout te verwijderen. Zoutkristallen zijn klein maar scherp en kunnen op den duur de kleine vezeltjes, waaruit een polyestergaren bestaat, doorsnijden.

U kunt ook het zeil in een teil of in de badkuip leggen en laten weken met lauw water en zachte zeep als bijvoorbeeld Dreft of Woollight. Liever geen groene zeep want dat werkt schimmelvorming in de hand. Afboenen met een zachte borstel, spons of doek en daarna goed uitspoelen en uithangend laten drogen. Schimmel in Dacron zeilen kunt u met verdund bleekwater (een op tien) te lijf gaan. Gebruik nooit bleekwater op nylon zeilen, laminaten, kevlar of Dyneema.

Bij schimmel is voorkomen beter dan genezen. Berg zeilen nooit nat op en bewaar ze tijdens de winter op een plaats met voldoende luchtcirculatie.   

 


 

Er zijn vele schoonmaakmiddelen en impregnatiemiddelen op de markt. Wij hebben de beste voor u geselecteerd en in ons leveringsprogramma opgenomen.

 

Bootkappen, tenten, huiken, hoezen etc: Twee soorten doek

 

Wat schoonmaken van boottenten, kappen huiken enz betreft is het doek onder te verdelen in twee hoofdgroepen:

 

Geweven doeksoorten: Zoals Markilux, Sunbrella, Odyssey, Topgun en vrijwel alle andere  synthetisch geweven stoffen.

PVC doek: Te herkennen aan het gladde uiterlijk zoals: Bisonyl, Stamoid, Vegonyl, raamfolies enz.

 

 

Nadat de kap is gereinigd en schimmelvrij is gemaakt moet het weefsel weer waterdicht gemaakt worden en van een nieuwe beschermlaag worden voorzien. Ultramar Protector is hiervoor de beste keus.

 

 


 

PVC doek reinigen

 

PVC en vinyl doek wordt op verschillende manieren en voor heel veel verschillende toepassingen vervaardigd. Wij gebruiken het ook vaak in combinatie met geweven doeksoorten zoals bijvoorbeeld de PVC grijprand van uw buiskap. Enkele soorten PVC doek zijn: Bisonyl, Stamoid, Vegonyl en de folie waarvan de vensters in uw boottent zijn gemaakt.

Het bevat weekmakende en versoepelende stoffen waardoor het doek zacht en buigzaam blijft. De weekmakers zijn gevoelig voor UV straling. Het PVC of vinyl doek wordt hard en broos door blootstelling aan de zon. Het is van belang om deze materialen goed schoon te houden en tegen UV straling te beschermen. Het gebruik van schuursponsjes of schuurmiddelen zoals Cif raden wij sterk af. Door het schuren wordt het PVC doek ruw en zal nog meer vuil gaan opnemen.

Voor het veilig en grondig reinigen van PVC en Vinyl doeken: Lotus Spurt. 

 

 


 

 

Hardnekkige schimmel en algvorming: Hoe kan dit gebeuren?

 

Geen enkele doekleverancier of zeilmaker kan garanderen dat er geen schimmelvorming zal optreden. Simpelweg omdat het bijna niet te voorkomen is. Het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om een geweven doek, PVC doek of vinyl te fabriceren dat niet gevoelig is voor algen en schimmels. Vroeger mochten zware metalen en pesticiden in de vezels van zeildoek worden verwerkt die de groei van algen en schimmels flink beperkten. Tegenwoordig zijn deze, voor ons en voor het milieu zeer schadelijke stoffen, verboden. Ook ons Nederlandse klimaat voorziet de schimmels en algen in ruime mate aan hun behoefte aan warmte en vochtigheid. Gecombineerd met een slechte ventilatie van tent en huik of het nat opbergen hiervan, maakt dat schimmels en algen welig kunnen tieren.

 


 

Schimmel voorkomen door regelmatig schoonmaken

 

U kunt dit voor een groot deel voorkomen door de kap, huik of tent regelmatig, liefst wekelijks, te reinigen. De schimmel krijgt dan minder kans om zich te verspreiden en wordt in de kiem gesmoord. Zonder zeep maar gewoon met schoon water en een microvezel. Maak de kap geheel nat, laten weken, weer nat maken en veeg deze schoon met de microvezel doek. Spoel de kap daarna goed na met veel water. Ga schimmel direct te lijf als u het ziet want het breidt zich snel uit.

 


 

Hoe is schimmel en alg uit zeildoek te verwijderen?

 

Niet met groene zeep! Want dat is gemaakt van plantaardige oliën en de achterblijvende resten hiervan vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en algen. Er is maar een remedie tegen schimmels, maar die heeft als nadeel dat het weefsel kan verkleuren of uitbleken en het doek op de lange duur kan verharden. Dit middel zit in vrijwel alle schimmel verwijderaars: natriumhypochloriet oftewel huishoudbleek. Neem een deel bleekwater op tien delen water (mengverhouding 1:10) en breng dit aan op de schimmel. Deze zal vanzelf verdwijnen. Wees voorzichtig met de rest van uw schip en doe het niet aan boord. Als de  schimmel is weggetrokken goed naspoelen met schoon water en een scheutje schoonmaak azijn. De azijn zorgt ervoor dat het bleekproces stopt. Probeer altijd eerst op een onopvallende plek of de kap niet verkleurt of uitbleekt voordat u de hele kap behandelt. Let op: Vooral katoenen of half katoenen weefsels zijn heel gevoelig voor uitbleken dus bij deze materialen is extra voorzichtigheid geboden.

 

 

 

Siliconenvrij glij en smeermiddel

 

 

 

 

Spinnen! Wat doen we eraan?

 

 

Anti-spinnen spray, bij ons te koop in flacons van 500 ml. Verwijdert snel alle spinnen en houdt deze geruime tijd op afstand door een speciale natuurlijke geurstof. Eenmaal sproeien en laten inwerken.

 

 
To top